RÅD TIL BEDRIFTER

Hvordan forebygge – redusere – begrense – håndtere Corona i bedriften.

Følg med på FHI sine sider for oppdateringer.

For å begrense potensiell smitte med det nye coronaviruset, er det viktig at arbeidsgivere gjennomfører en risikovurdering som vurderer både helsemessige, driftsmessige, økonomiske og samfunnsmessige konsekvenser.

Med god etterlevelse av smitteforebyggende tiltak vil risikoen for stor smittespredning kunne reduseres, noe som vil redusere konsekvensene for samfunnet, bedriften og hver enkelt ansatt. ANT kan bistå i prosessen ved behov.

Situasjonen påvirker oss alle, og vi reagerer på forskjellig måte. ANT har samtalepartnere tilgjengelig til de som har behov for noen å snakke med om situasjonen. Samtalene foregår via telefon, SKYPE eller Teams. Vi besvarer fortløpende de spørsmål som kommer inn til oss.

Anbefaling til alle bedrifter

 • Vi anbefaler alle bedrifter å sette ut sprit ved inn-/utganger og ellers hvor det er hensiktsmessig.
 • Såpe og vann dersom dere ikke har sprit (minst 75%).
 • Det anbefales også spriting/vask med såpe og vann på alle kontaktoverflater, dørhåndtak, WC, kjøkken/kantine, laptop, tastatur, mobiltelefon, betalingsterminaler flere ganger daglig!
 • Det anbefales at bedriften vurder hjemmekontor dersom dette er mulig, benytt eventuelt fleksitidsordninger. Ta alltid med PC hjem, i tilfelle du må jobbe hjemmefra.
 • Anbefaler at bedrifter deler opp pauser og lunsjtider.
 • Ved kontakt med andre, hold en meters avstand.

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person:

 • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
 • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
 • Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

Håndvask

 • Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider og ellers ved synlig skitne hender.
 • Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann. Antibac er for tiden mangelvare, men sett ut dette over alt der det er mulig. Uten desinfeksjonsmiddel brukes såpe og vann.

Hostevaner

 • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
 • Tilstrebe å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

Unngå berøring av ansiktet, da viruset trenger å komme i kontakt med slimhinner for å infisere og smitte!

Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015 som har åpent hverdager 08-18 og helger 10-16.

Dersom du tror du er smittet, ring fastlegen din. Dersom du ikke får kontakt med fastlegen kan du bruke appene HelseRespons og PasientSky.

Har du behov for akutt helsehjelp og ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117.

Nyttige lenker:

Regjeringen.no

https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/

https://www.nho.no/tema/arbeidsliv/artikler/koronaviruset-rad-til-bedrifter/

https://www.arbeidstilsynet.no/tema/biologiske-faktorer/coronavirus-tiltak-i-arbeidslivet-mot-smitte/